2013 Kenya Seçimleri’ nde Vizrt Grafikleri etkisi…

Kenya, 04 Mart 2013 tarihinde yeni Devlet Başkanı’ nı, parlemento üyelerini ve senatörlerini seçmek için sandığa gitti. Kenya’ daki en büyük yayıncı kuruluş olan Nation Media (NTV), seçimleri hem İngilizce hem de başka bir televizyon kanalı olan QTV’ de Swahili dilinde gerçekleştirdi. Vizrt, seçimden önce ve seçim süresi boyunca yerinde destek hizmetiyle beraber her iki kanala da gerçek zamanlı veri ile beslenen grafik çözümleri sağladı.

Nairobi Kenya’ da Nation Media Grubu’ na ait eski Vizrt donanımlarının ve yazılımlarının yükseltilmesi için yapılan görüşmeler 2012 yılı başlarında gerçekleşti. Danışman firma Tiven inc., Blackmagic Atem2 resim masası, EditShare ve fazladan efekt ve video girişi için 2 adet Tricaster80 gibi yeni dijital teçhizatlardan oluşan bir çözüm önerdi. Habermerkezi bilgisayar sistemi (newsroom computer system – NRCS) için ise Octopus’ u seçildi. Nation Media, yine en iyi grafik kalitesini sahip olmayı tercih ettiğinden, yeni grafik çözümünü sağlamak için Vizrt’ yi görevlendirdi.

Nation Media (NTV) aynı zamanda Swahili dilindeki yeni bir TV kanalını, QTV, lanse etmek istiyordu. Bu istek daha fazla stüdyo alanı ve mevcut Vizrt teçhizatına daha fazla grafik sistemlerinin eklenmesi ihtiyacını ortaya çıkardı. Sistem çoklu dil desteği sağlayabilmeli, habermerkezi uyumuyla başa çıkabilmeli ve gelecekte daha fazla işlevsellik eklenmesi için esnek olmak zorundaydı. Ayrıca sistem SD ve HD çıkış sağlayabilir olmalıydı.

Vizrt, ilgili grafiklerin çeşitli bölümlerle paylaşılmasına olanak sağlamak için -Viz Engine’ in bir parçası olan- Viz Graphic Hub’ ı ve yeni stüdyo için ise Viz Trio ve Viz Ticker3D’ yi teklif etti.

Hawkeye sistemi ile desteklenen mevcut 2 kameralı Viz Virtual Studio, yeni NVIDIA K5000 grafik kartı ve sanal küme grafiklerini (virtual set graphics) kontrol etmek için Viz Content Pilot yazılımını içeren yeni bir Viz Engine’ e yükseltildi. Viz Content Pilot ayrıca, seçim grafikleri için bir kontrol uygulaması olarak da kullanıldı.

Tasarım ekibi, yeni QTV kanalı ile beraber mevcut NTV programlamasının yeni formatını oluşturmaktan fazla zaman bulamadığı için Vizrt Tasarım Servisi’ nden (Vizrt Creative Services), ulusal seçimler için bir tasarım oluşturması istendi.

F2_5bar_maps3Seçmenler sadece yeni devlet başkanlarını değil, valiler ve yerel meclislerden oluşan bir senatoyu seçiyorlardı. Ayrıca ilk defa yeni parlamentoda yer alan 47 koltuk bayan temsilciler için ayrılmıştı. Bu Kenya tarihinde bir dönüm noktasıdır.

Son fakat aynı derecede önemli olarak, hükümet seçim sürecini gerçek zamanlı bir seçim veritabanı üzerinden basına bildirdi. Sandıklardaki ön sayımlar cep telefonu aracılığıyla, geçici sonuçları verebilmek adına, önce Ulusal Seçim Komitesi’ ne gönderilmişti.

NTV gibi TV kanalları ilk defa, yayınlarını internet üzerinden de gerçekleştirdi. Böylece, dünyadaki bütün Kenya’ lılar devam eden seçim sonuçlarını takip edebildiler. Kenya vatandaşları devam eden seçim sonuçlarını evlerindeki televizyondan, bilgisayardan ve hatta cep telefonundan bile takip edebildiler.

Seçim sayımı, ülkenin yeni başkanı resmen açıklanmadan önce, tam bir hafta sürdü.

F1_national-mapSeçim grafikleri tasarımı için, Vizrt Norveç’ in Bergen ofisinde çalışan Vizrt Grafik Tasarımcıları Stian Kongsvik ve Per-Knut Gjersvik, tasarım ve canlı veri yönetimini gerçekleştirdi. Vizrt, 65 inç dokunmatik bir ekran ile beraber kendi Sosyal Medya (Social TV) ve Kenya’ daki çeşitli seçim bölgelerinin daha iyi gösterilmesi için Viz World Maps çözümlerini ayrıca sağladı.

Yeni Vizrt donanımları, 04 Mart tarihindeki Seçim Gününe az bir zaman kala, 2013 Ocak ayının sonlarına doğru Kenya’ ya geldi.

Vizrt donanımlarının gümrük işlemlerinin tamamlanmasından hemen sonra, Vizrt mühendisleri Ashish Singhal ve Eric Bruggemans, donanımların güncellenmesi ve yeni yazılımların kurulması için hızlıca Nairobi’ ye gönderildi.

Seçimde kullanılacak veritabanı hazır olmadığından Stian Kongsvik ve Per-Knut Gjersvik, çok sayıda değişken tasarlamak ve ayrıca SQL veritabanındaki asıl verinin son halinin neye benzeyeceğini tahmin etmek zorunda kaldılar.

Tiven inc. o esnada, yeni stüdyo teçhizatları üzerinde çalıştı ve tamamıyla yeni olan habermerkezi iş akışını tanıttı. Stian ve Per-Knut bir dizi sahneyi oluşturdu ve ulusal tasarım ekibiyle beraber bu sahneler üzerinde ince ayarlamalar yaptı.

2013-03-05+10_13_434 Mart akşamı (seçim günü), sandıkların çoğunun kapanmasından sonra, Ulusal Seçim Komitesi herhangi bir veri gönderemez duruma gelmişti. Bütün ülke birkaç saat boyunca, seçim verilerini gösterebilen tek yer olan Ulusal Seçim Komitesi kontrol merkezinden gelen kayda alınmış bir video wall’ ı izlemişti. Daha sonra veri, nihayet, Ulusal Seçim Komitesi kontrol merkezinden Vizrt sistemine gelmeye başlamış ve seçim sonuçlarını kendi grafikleriyle gösterebilen tek kanal NTV olmuştu.

Sonuç olarak, Vizrt, Kenya’ da eşi benzeri olmayan bir dizi grafik üretti ve seçimden sonraki bir sürü yorum izleyicilerin çok etkilendiğini ve bir hafta boyunca NTV seçim yayının Kenya genelinde en çok izlenen TV yayını olduğunu gösterdi.

 

“Bu içerik http://www.vizrt.com/news/newsgrid/article18769.ece# adresinde yer alan haberden tercüme edilerek hazırlanmıştır.”

About the Author

ArttekView all posts by Arttek

Copyright 2024 | Arttek Sistem Entegrasyon ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.